De Graanrepubliek, makers atelier

Opdrachtgever
De Graanrepubliek

Locatie
Locomotievenloods Bad Nieuweschans

Jaar
2023

In het noordelijkste puntje van Nederland hebben wij gewerkt aan hét makers-atelier van de Graanrepubliek. In een prachtige monumentale locomotieven remise ontworpen wij een experience, restaurant & bar, bakkerij, pastamakerij, distilleerderij en bierbrouwerij.

Van concept tot uitvoering hebben we het ontwerp passend gemaakt op de omgeving, de makers en de nieuwe merkidentiteit van de Graanrepubliek.

De Graanrepubliek is een coöperatie van Groninger boeren en smaakmakers. Zij werken samen om de van oudsher in de gemeente Oldambt aanwezige graanteelt klaar te maken voor een duurzame toekomst. Vanuit liefde voor de Groningse bodem en met oog voor een grote biodiversiteit. Om zoveel mogelijk mensen met oude en nieuwe toepassingen van graan te laten kennismaken, ontwikkelt De Graanrepubliek een Graansmaaklaboratorium. In Bad Nieuweschans, een van de toegangspoorten van De Graanrepubliek in het noordoostelijke puntje van ons land, wordt hiertoe een historische locomotiefloods getransformeerd.

Spring Studio staat De Graanrepubliek bij om de monumentale, polygonale locomotiefloods uit 1877 om te vormen tot een thuisbasis voor de makers en een experience voor bezoekers.

Om het lokale karakter van De Graanrepubliek kracht bij te zetten, zijn vrijwel alle toegepaste materialen in het interieur uit de provincie Groningen afkomstig en door Groningse makers bewerkt. Naast de graanboeren en de smaakmakers hebben zo ook de creatieve makers uit Groningen hier een uithangbord.

Sporen uit het verleden
In het interieurontwerp is de historische structuur van de polygonale loods leidend. Van dit type locomotiefloods zijn er slechts twee in Nederland. Tot 1935 boden de twaalf compartimenten van de halfronde loods stallingsruimte aan locomotieven, die via een draaischijf naar binnen konden rijden. Anno 2022 is de indeling volledig afgestemd op de indeling van destijds. Wanden en inrichtingselementen bevinden zich op de assen van de cirkel en zijn los gehouden van de voor- en achtergevel. De karakteristieke historische constructie van de locomotiefloods, die bestaat uit zwarte gietijzeren kolommen en donkere houten kapspanten, krijgt hierdoor extra aandacht. Nieuwe toevoegingen steken dankzij lichte houtsoorten en kleuren sterk af tegen de zware monumentaliteit van de constructie. Messing strips in de vloer brengen letterlijk de (trein)sporen uit het verleden terug in het gebouw.

Dorpsplein
Bezoekers en makers komen samen op het ‘Dorpsplein’, centraal gelegen in het gebouw. En stip op de vloer verbeeldt de circulaire voedselketen van het Groningse graan. Op het Dorpsplein bevinden zich de garderobe, de ontvangstbalie en de winkel/slijterij. Het front van de balie is, net als de fronten van barmeubels, voorzien van leemstuk. De onlosmakelijke connectie van de coöperatie met de Groningse bodem komt hierin tot uitdrukking. De kasten van de winkel, waarin de producten van de makers worden gepresenteerd, bestaan uit hout van in Groningen gekapte, gezaagde en gedroogde bomen en planken van oude windmolenwieken. Boven de hoofden van de bezoekers zijn repen stof door de balkenstructuur van het dak gedrapeerd. Ze zijn beschreven met verhalen en gedichten over graan en Groningen.

2-20200326-GRAANREPUBLIEK-MOODBOARD.jpg

Rondleiding
Een bestaande loopbrug tegen de achtergevel biedt toegang tot een presentatieruimte bovenop het ‘Proefeiland’. In deze ruimte, die uitzicht biedt op het gehele interieur, begint de rondleiding met een spectaculaire projectie. De rondgang leidt vervolgens via de loopbrug door de brouwerij en de destilleerderij. Bijzonder is de verlichting boven de bartafel in de destilleerderij van Hooghoudt. Het licht schijnt sfeervol door dikke bossen graan die hier in een halve cirkel aan het dak zijn gehangen. In het Proefeiland zijn een bakkerij en een pastamakerij gevestigd. Ook hier staat de open relatie tussen makers en proevers centraal. In het zitgebied krijgen de Groningse creatievelingen de ruimte. Iedere tafel draagt het verhaal van zijn maker. Sommige hebben een inlay van kruiden in epoxy of van tegels uit boerderijen die vanwege aardbevingsschade gesloopt moesten worden.

4-38797006_22_Bad_Nieuweschans_Tramremise_REDRES-JWA_2739.jpg
5-38797010_26_Bad_Nieuweschans_Tramremise_REDRES-JWA_2747.jpg