Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Zie, voel, hoor en proef het bijzondere ecosysteem van de Wadden. 

Aansluitend op het ontwerp van Deens architectenbureau Dorte Mandrup vormt zich het interieur van Spring Studio interieurarchitecten.

Liggend aan de haven van Lauwersoog. 

Met je voeten in de modder en je hoofd in de zilte wind. De plek van wetenschappers, studenten, vrijwilligers en ondernemers, die op deze plek hun werk doen. De plek van de bezoekers voor de Wadden experience met de zeehonden van Pieterburen.

Wij geven vorm aan het entreegebied, ontmoetingsruimten, horeca en winkel. 

Een ontwerp vanuit lokaal ontwikkelde materialen (biobased), lokale technieken en lokale makers. 

Opening 25 april 2025.

Spring Studio heeft de ontmoetingsruimtes ontworpen met een interieur dat de identiteit van het Waddengebied weerspiegelt. Dit ontwerp is een ode aan het dynamische landschap, de rijke biodiversiteit en het ritme van eb en vloed. Elk element in het interieur verwijst naar de structuren, materialen en verhalen van de Wadden. Bezoekers worden uitgenodigd om de connectie tussen mens en natuur opnieuw te ontdekken.

Een harmonie van natuur en design

De grootsheid van het pand, gekenmerkt door krachtige rechte lijnen, wordt doorbroken door een zachte golfbeweging van de ontvangstbalie, die naadloos overloopt in de bar. Dit vloeiende ontwerp zorgt voor een natuurlijke overgang tussen de verschillende ruimtes en versterkt de beleving van de bezoeker. Het restaurant richt zich volledig op het adembenemende uitzicht over de Waddenzee, waardoor gasten in directe verbinding staan met de natuur.

Daarnaast sluit de winkel aan op het hoofdpodium, waardoor functies zonder onderbreking van zichtlijnen naadloos in elkaar overlopen. Dit zorgt voor een open en dynamische ruimtebeleving waarin bezoekers zich vrij kunnen bewegen en oriënteren.

Een podium voor lokale vakmanschap en innovatie

Het interieur van het WEC straalt zowel zachtheid als kracht uit, met een balans tussen organische vormen en robuuste materialen. De ontvangstbalie, bekleed met een speciaal ontwikkelde schelpenstructuur, symboliseert het ritme van het tij en verwelkomt bezoekers op een subtiele, golvende manier. In het restaurant zijn tafels vervaardigd uit biolaminaat van kustgras en algen, terwijl banken van stadshout en visserijstouwen een verwevenheid met de lokale omgeving tonen.

Om een prettige harmonieuze sfeer te creëren, heeft Spring Studio akoestische oplossingen geïntegreerd. Zo zorgen dividers, vervaardigd uit gerecyclede textielkorrels, voor een gevoel van geborgenheid, terwijl akoestische tegels van oude ziekenhuislakens en denim de winkel en het auditorium verrijken.

Een inspirerende ervaring voor elke bezoeker

Door de bewuste keuze voor circulaire en biobased materialen nodigt het ontwerp uit tot interactie en reflectie. Elk element vertelt een verhaal en roept vragen op over de herkomst en duurzaamheid van materialen. Op deze manier wordt iedere bezoeker niet alleen verwelkomd, maar ook geïnspireerd om met een vernieuwde blik naar de natuur en duurzaamheid te kijken.

“Ons ontwerp vertelt het verhaal van het WEC en laat ons stilstaan bij de waarde van dit bijzondere Waddengebied.” – Manon Westmeijer en Jasmijn Buijvoets, Spring Studio.

Credits:

Opdrachtgever: WEC 

Locatie: Haven 6, 9976 VN Lauwersoog, Nederland  

Architect: Dorte Mandrup i.s.m. Team4 Architecten  

Interieurarchitect ontmoetingsgebied & publieke ruimtes: Spring Studio

Omvang ontmoetingsgebied, publieke ruimtes: 1055m²   

Materiaal ontwikkeling: Spring studio i.s.m. HuisVeendam 

Makers: Flock of Chairs & watergloed Lamp: Melle Koot  / hanglampen hennep: Jack Brandsma  / hanglampen keraniet: Studio Volop 
Fotografie: Majanka Bodde 

Geplande interieur fotografie (17 april): Ewoud Rooks

Volgende
Volgende

Kunstcentrum De Ploeg